Här kommer en kort bakgrund till hur mitt måleri blivit som det blivit. 

 

För mig har konst alltid varit något som är skickligt utfört och som man bara kan skapa om man har stor färdighet.

Alla har vi olika uppfattning om vad konst är men detta är min syn på det i alla fall. Att kalla mig själv för konstnär har därför inte varit en självklarhet, det tog ett bra tag innan jag kände att det nog stämde på mig. 

 

Måleriet har funnits med mig i över 30 år. När det kom datorer som kunde återge färgbilder förstorade jag dem för att förstå hur det gick till. Jag fascinerades av att bilderna var skapade av pixlar vars färgnyanser låg nära varann. Jag tänkte att någon gång ska jag kunna måla så.

 

Intresset för måleri och konst tog rejäl fart i mina yngre tonår när jag gick några kurser hos den otroligt skicklige och färgstarke konstnären Federico Winqvist Estrada. Han lärde mig allt från grunden och vikten av färg och form och att lära sig att se färg. Sedan dess har mitt intresse för färger och hur de påverkar varann varit det som driver mig. När jag upptäckte impressionisterna så granskade jag deras tekniker och gick på utställningar där jag kunde se målningarna på riktigt. Jag fashinerades av hur de målade och fick fram olika ljuseffekter. Detta har jag med mig i mitt måleri idag. 

 

År 2000 kom jag i kontakt med ännu en skicklig konstnär, Lennart von Bothmer. Han lärde mig att ta vara på kraften man kan få fram i en målning. Penseldrag, accenter och rörelse var något vi jobbade med mycket. Vi hade samma tanke om att måleri, det ska vara kraftfullt. Det får aldrig bli mesigt. 

 

 

Mitt måleri

 

Jag vill med mina målningar visa hur mycket man kan göra om man provar att förstå sig på färg. Jag är kolorist, en riktig färgnörd och det kommer jag alltid att vara. Sedan 2016 har jag experimenterat med vad man kan göra om man målar rutor av färgnyanser bredvid varann och bygger upp motivet på ett nästan skulpturalt sätt. Allt jag gör är ett hantverk. Jag använder inga digitala verktyg men i en del målningar gör jag medvetet så att de ser lite digitala ut. Det tycker jag är roligt. Fascinationen från den gamla datorn finns kvar. Man kan säga att mitt måleri är en liten flirt med den digitala tid vi lever i men också en hyllning till impressionismen.  

 

När jag målar har varje färg en mening. Nästa gång du tittar på en av mina målningar, ta en stund och gå en upptäcksfärd bland rutorna. Börja i en liten del och se vad som händer där. Om jag har lyckats så har du upptäckt något som får dig att vandra vidare med blicken, studera hela målningen och förhoppningsvis vilja göra likadant på fler av mina verk. Om det gav dig en upplevelse och fått dig att verkligen se färgerna så blir jag glad. 

 

Mina motiv varierar ganska mycket som ni kan se här på hemsidan. Jag ser inga gränser för vad jag kan göra med mina rutor. I t ex mina balettmålningar ser jag utmaningen i att försöka få rörelse i mitt lite kantiga måleri och samtidigt bibehålla det graciösa i dansen. 

 

Vi vill alla ha något på väggarna och jag tror vi som har så lång och mörk vinter behöver färg i våra hem, inte bara vita väggar. Jag hoppas att mitt måleri får liva upp många hem i vårt avlånga land. 

 

Den som vill ha en djupare inblick i mitt konstnärskap är varmt välkommen till min ateljé i centrala Halmstad där jag kan visa vad jag håller på med just nu och berätta mer om skapandeprocessen och hur det är att arbeta som konstnär.